29.1.2018

10 käsityötavoitetta vuodelle 2018

Pinterestiä tutkiessani aloin pohtia tarkemmin, mitä uutta käsitöihin ja askarteluun liittyvää haluaisin oppia tänä vuonna. Joukosta löytyi aika selkeästi isompiakin teemoja, ja ajattelin, että voisi olla kiinnostavaa jakaa tavoitteeni ja niiden edistyminen tänne blogiinkin. Olen aina pitänyt kaikenlaisesta näpertämisestä, mutta osaamiseni on siitä huolimatta vielä kovin pientä ja yleensä hyödynnän aina samoja tekniikoita. Toivonkin, että käsityötavoitteiden listaaminen kannustaa minua kokeilemaan uusia juttuja mukavuusalueeni ulkopuolelta. Siksi olen listannut myös joitakin tekniikoita, jotka eivät sinänsä vaadi uuden opettelemista, mutta joita ei yleensä tule käytettyä.

Nyt kun huidellaan jo miltei helmikuussa, saatan olla jo pikkuisen myöhässä tämän kanssa, mutta muutaman tavoitteistani olen itse asiassa ehtinyt kuin huomaamattani jo polkaista käyntiinkin tammikuun aikana. Tässä siis käsityötavoitteeni vuodelle 2018 - kuvituksena vanhoja Instagram-räpsyjä kotikaupungistani Raahesta, koska Raaheikävä. Meri ja vanhat, värikkäät puutalot, niitä kaipaan täällä Joensuussa 1. Haluaisin opetella neulomaan. Tämä on selkeästi ykköstavoitteeni! Vaikka pidän virkkaamisesta, puikot eivät millään meinaa pysyä käsissäni, silmukat putoilevat ja villasukkaprojekti jäi muutamaan säälittävään senttiin epätasaista sukanvartta. En edes oikein ymmärrä, miksi neulominen on minulle niin hankalaa, jotenkin ne puikot kai vaan mystisesti vastustavat mua :-D Tämän haaveen tavoittelemisen aloitin nyt kevyesti ja ryhdyin neulomaan sileällä neuleella lapsen kaulahuivia. Toistaiseksi neulomani viitisenkymmentä senttiä näyttää oikein lupaavalta, ja pahimmilta silmukanhukkaamisiltakin olen välttynyt, ja neulominen tuntuu kyllä kivalta! En vain oikein tiedä, mihin edetä tuon kaulahuivin valmistuttua; mitkä perusasiat olisivat tärkeitä opetella alkuun ja minkälaisia helppoja aloittelijalle sopivia projekteja olisi? Jos teillä lukijoilla on ideoita tai vinkkejä, niin kertokaa ihmeessä kommenteissa! Suurimpana tavoitteenani olisi osata vielä joskus neuloa villasukat ja lapaset, mutta siitä ollaan vielä kaukana. Mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa! 


2. Haluaisin opetella ompelemaan jotakin monimutkaisempaa kuin verhot tai keittiöpyyhkeet.  Tämänkin projektin olen jo pistänyt käyntiin pienellä lämmittelyllä, eli ompelemalla juurikin niitä verhoja ja keittiöpyyhkeitä ja niiden lisäksi kestovanulappuja meikinpoistoon, joista voisin kirjoitellakin myöhemmin. Olisi kiva opetella ompelemaan esimerkiksi pieniä pussukoita, pehmoleluja tai vaikkapa vaatteita esimerkiksi pian kaksivuotiaalle siskonpojalleni. Opettelemista varten olen nyt myös ostanut kirppiksiltä kivoja kankaita ja esimerkiksi lakanoita harjoittelumateriaaliksi, ettei tarvitse tuhlata mitään kallista kangasta harjoitteluompeluksiini. Seuraava askel projektissa voisi olla pienimuotoinen ompelukoneen huoltaminen, mutta sitten pitäisi miettiä, mistä projektista olisi helppo aloittaa harjoitteleminen.


3. Haluaisin opetella tekemään vaatekappaleen - oli tekniikkana sitten virkkaaminen, ompeleminen tai neulominen. Jos kaulahuiveja ja tossuja ei lasketa, en ole muistaakseni koskaan tehnyt mitään vaatteeksi laskettavaa. Luultavasti tekniikaksi valikoituu se minulle tutuin, eli virkkaaminen. Olen nähnyt esimerkiksi tosi kauniita isoäidinneliöistä tai kukkaneliöistä virkattuja neuletakkeja ja pitsitoppeja, joten jokin sellainen voisi olla varteenotettava vaihtoehto! Myöskään kellohameen ompeleminen ei tietääkseni ole ihan supervaikea operaatio, joten jos kiva kangas löytyy, niin sitäkin voisin kokeilla.. :-)


4. Haluaisin tehdä peiton jollakin muulla tekniikalla kuin isoäidinneliöillä tai ympyrästä virkatuilla neliöillä. Niitä on tullut tehtyä jo nimittäin melko monta, tykkään virkata esimerkiksi sarjoja katsoessani ja silloin on kiva tehdä jotain, mikä ei vaadi hirveästi keskittymistä. Mitäs seuraavaksi, kolmioita, kuusikulmioita..? Peitto olisi ihana 50-vuotissynttärilahja eräälle läheiselle, joka juhlii syntymäpäiviään joulukuussa. 


5. Haluaisin opetella tekemään himmelin. Minulla on jo pari vuotta ollut tätä projektia varten valkoisia ja mustia ohuita pillejä ja puuhelmiä, mutta luovutin ensimmäisellä yrityksellä ja tarvikkeet ovat jääneet laatikonpohjalle pyörimään. Nyt haluan kuitenkin haastaa itseni tekemään jonkin sortin himmelin tänä vuonna, olkoon se sitten vaikka kuinka pikkuinen!


6. Haluaisin kokeilla taas kankaanpainantaa. Tämä ei ole uusi juttu, mutta kankaanpainantatarvikkeet ovat lojuneet kaapissa odottamassa käyttöä, kuten nuo himmelivärkitkin. Haluaisin painaa vaikkapa ainejärjestömme logolla kangaskasseja meidän hallitukselle ja kankaita joululahjaompeluksiin.


7. Haluaisin värjätä lankaa itse. Äitini on tässä ihan asiantuntija ja on myynytkin värjäämiään lankoja, joten tämä olisi kiva yhteisprojekti hänen kanssaan. Erityisesti kasveilla värjääminen olisi kiinnostavaa! Itsevärjätyt langat olisivat myös ihana joululahja käsitöistä tykkääville ystäville. Oletteko te värjänneet itse lankaa?


8. Haluaisin perehtyä huonekalujen kunnostamiseen tarkemmin ja kunnostaa vanhan 50-luvun senkin loppuun. Sain senkin siskoltani, jonka aika ei riittänyt sen kunnostamiseen, ja senkki on odottanut kunnostusprojektia jo puolisen vuotta. Näen siinä tosi paljon potentiaalia, vaikka erään kantoapuna olleen kaverin kommentti olikin, että mistä roskalavalta tämä on dyykattu :-D Olen aloittanut operaation jo poistamalla huonokuntoisia viilupintoja ja hiomalla pintaa, mutta vielä olisi paljon tehtävää.9.  Haluaisin huovuttaa jotakin. Ja tähänkin löytyy kaapin perukoille unohtuneita tarvikkeita.. :-D En tiedä oletteko nähneet esimerkiksi Tigerissä sellaisia ihania värikkäistä huovutetuista palloista tehtyjä pannunalusia, sellaisia olisi ihana tehdä!


10. Haluaisin opetella käyttämään Adoben Illustratoria kunnolla. Illustratoria tuskin voi laskea käsityöksi, mutta listataan kuitenkin tämäkin! Tämä on nimittäin neulomisen ja ompelemisen opettelemisen ohella yksi suurimmista tavoitteistani tänä vuonna. Illustrator on siis vektorigrafiikkaan perustuva piirto-ohjelma, jolla voi suunnitella ja toteuttaa vaikka minkälaisia kuvituksia sun muuta. Tämäkin projekti on lähtenyt jo käyntiin Adoben opetusvideoita katselemalla ja tutoriaaleja tutkimalla, mutta paljon on vielä opittavaa!


Siinäpä kymmenen aika isoakin tavoitetta täksi vuodeksi, mutta haluan ajatella näitä enemmän siitä näkökulmasta, että tavoitteiden asettaminen innostaa kokeilemaan ja opettelemaan uutta. Jos vaikka kankaanpainanta ei missään vaiheessa jostain syystä oikeasti yhtään innostakaan, niin en aio väkisin siihen ryhtyä, enkä ottaa listauksesta mitään stressiä. Haluan ehdottomasti pitää tämän sellaisena hyvän mielen juttuna!

Millaisia haaveita teillä on uuden oppimisen suhteen käsitöihin liittyen, tai oletteko kenties ihan listanneet ylös tavoitteita tälle vuodelle?

3 kommenttia:

 1. Tuo huovuttaminen ja lankojen värjäys löytyvät omaltakin "pitäis opetella/kokeilla" -listalta. :) Vaatteiden ompelu ois haave myös sinänsä, mutta me ei min ompelukoneen kanssa vielä kyetä muuhun yhteistyöhön kuin verhoihin. Ei ihan hermot ole toistaiseksi monimutkaisempaan riittäneet, heh. :D Mutta tälle vuodelle en ole varsinaisia tavotteita asettanut, tänä vuonna teen mitä milloinkin huvittaa. Viime vuonna perehdyin vähän enemmän virkkaamiseen. :)

  VastaaPoista
 2. Haluaisin myös oppia neulomaan, mutta en tiedä onko minulla kärsivällisyyttä opetella sitä. Tykkään virkkaamisesta, mutta totuus on, että neulomalla saa aikaan ehkä monipuolisempia juttuja ja sileämpää pintaa. Koulussa neuloin lapaset ja sain niistä arvosanaksi 6-. Ei ollut kauhean innostava oppimiskokemus. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen myös omaa kärsivällisyyttäni, mutta yritän nyt kuitenkin! :D Minäkin olen tykännyt enemmän virkkaamisesta ja se on tuntunut paljon helpommalta, ja neulominen kiinnostaa juurikin siksi, että neuloen olisi mahdollista tehdä monipuolisempia juttuja ja se taitaa viedä vähän vähemmän lankaakin kuin virkkaaminen. Juurikin esimerkiksi noiden mainitsemieni villasukkien ja lapasten tekeminen kiinnostaisi kovasti, ja malleja löytyy virkkaajillekin, mutta itse tykkäisin niissä enemmän neulotusta pinnasta. Minullakin on kovin epäinnostava neulomiskokemus yläasteelta: piti neuloa kaulahuivi, josta tulikin pudonneiden silmukoiden ansiosta kovin reikäinen ja joka lisäksi mystisesti kapeni puolet pituudestaan loppua kohden.. en edes tiedä miten oli mahdollista saada aikaiseksi sellainen tekele :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! :-)