18.1.2018

kirppisaarteita: karttakirja vuodelta 1902

Tämä 50 kruunun löytö tukholmalaiselta Stockholms Stadsmission -kirpparilta on minulle todellinen aarre: kaunis "Ljus' familje-atlas öfver världen" -niminen karttakirja vuodelta 1902. Haaveilin kehystäväni kauneimmat kartat seinälle, koska kirja on tehty niin, että jokainen kartta on painettu erilliselle paperille, jonka takapuolella ei ole toista karttaa, ja sivut saisi löysän sidonnan ansiosta melko helposti kirjaa vahingoittamatta irti. Vahinko ei siis olisi suuri, mutta ainakin toistaiseksi tulin siihen tulokseen, etten raaski alkaa irrottelemaan sivuja peräti 116-vuotiaasta opuksesta. Kovin usein tällaisia kirjoja ei tule selailtua, ja siksi karttoja olisi ihana ihastella seinällä, mutta ehkä täytyy tyytyä skannaamaan sivuja tauluprojektia varten, vaikkei niissä ihan samaa fiilistä olekaan kuin vanhassa paperissa. Yleensä olen aika rennolla meiningillä leikellyt esimerkiksi 50- ja 60-luvun kirppiskirjoja ja -lehtiä askarteluprojekteja varten, mistä voi tietenkin olla montaa mieltä, mutta tiedän vanhoja kirjoja olevan  maailmassa niin paljon, että divaritkaan eivät usein huoli niitä kaikista yleisimpiä, koska ne eivät käy kaupaksi. Ajattelen, että askarteluissani lehdet ja kirjat ainakin pääsevät jatkokäyttöön, mutta tätä aarretta haluan kohdella nätisti. 

Haluan jakaa teidänkin iloksi muutamia kuvia kirjan kartoista:

Ihanaa vanhaa paperia ♥ Oonkohan ainut, jonka mielestä vanhan paperin tuoksu on aivan valloittava? :-D 
... ja oih, mikä nimikirjoitus!
Suomikin löytyy kartalta (ja jopa Brahestad eli kotikaupunkini on mainittu!), tosin Europeiska Ryssland -aukeamalta.
Ihailen tuota uskomattoman pikkutarkkaa jälkeä, ja nuo herkullisen haaleat värit ovat upeita! Melkein toivoisin, että nykyajankin kartat olisivat näin kauniita, mutta onhan tästä kieltämättä paikoittain hieman hankala saada selvää :-D

Siinäpäs se ihanuus! Kirjavanhus on minusta oikein kivassa kunnossa ikäisekseen. Oletteko te vanhojen kirjojen varjelijoita, vai silppuatteko mitä vaan askarteluprojekteihin?

Ja kivvaa viikonloppua, itse tosin taidan kuluttaa sen pääasiassa koneen ääressä istuessa ja muun muassa kandia naputellessa, mutta jospa säät suosisivat ja välissä voisi käydä vähän ulkoilemassakin kauniissa talvisäässä :-) Vaikka en kylmyydestä niin välitäkään, niin sellaiset kirpakan kuulaat  ja kirkkaat talvipäivät ovat kyllä kaikessa raikkaudessaan ihania!

6 kommenttia:

 1. Täälläpäs on hauska blogi. Ihania kirppislöytöjä. Ryhdyin juuri lukijaksesi. (Aika uusia bloggaajia taidetaan olla molemmat?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanasta kommentista ja kiva, että liityit lukijaksikin! Joo, ainakin itse olen vasta vuoden alussa pistänyt blogin pystyyn, täytyypä käydä kurkkaamassa sunkin blogiin :)

   Poista
 2. On kirjoja, joita ei kannata säilyttää. Tuon kerttakirjan minäkin jättaisin ehdottomasti kokonaiseksi. Vain silloin sillä on keräilyarvoa. Tuossa Suomen kartassa on kiinnostavaa vihreällä merkitty autonomisen Suomen itäraja ja kaakossa vielä erikseen Vanha Suomi, minkä Venäjä valloitti 1700 luvun alussa Suuressa Pohjan sodassa (Isossa vihassa), palautti vasta 1812 takaisin Suomeen ja Neuvostoliitto otti sen pois uudelleen toisessa maailmansodassa. Minun isän- ja äidinpuoleinen sukuni ovat Karjalankannaksella Laatokan rannoilla kirjoilla kirkonkirjoissa tuona ajanjaksona. Kirkonkirjat ovat nykyisin Mikkelissä lakkautettujen seurakuntien arkistossa.Sitä vanhemmat kirkonkirjat ja henkilötiedot katosivat Suuressa Pohjan sodassa.
  Itämeren etelärannalla on myös kiinnostavaa.Vuonna 1905 Saksassa oli vielä Preussin kuningaskunta ja Saksan keisarikunta, jonka keisari oli Wilhelm II. Hänet pantiin viralta ensimmäisen maailmansodan aikana 11 kuukautta myöhemmin kuin Suomi itsenäistyi. Kartassa näkyy, kuinka pitkälle itään Preussi ulottui nykyisen Puolan alueelle.Tynkäpreussi kuului 40 vuotta DDR:ään. Sinä näkyvät myös vanha ruhtinaskunta Mecklenburg- Vorpommern, joka kuului 30-vuotisen ajan jälkeen Ruotsiin, toisen maailmansodan jälkeen DDR:ään ja nykyisin on Saksan Liitotasavallan osavaltio. Kartalla näkyy kuningaskunta Saksi, jolla myöskin on vaheikas historia, kunnes päätyi 27 vuotta sitten Liittotasavallan osavaltioksi..
  Vävyni suku asui alunperin Itä-Preussissa, mutta pakeni toisen maailmansodan sekasorrossa länteen. Miniäni suku puolestaan on lähtöisin saksankielisestä Sleesiasta . Nykyisin Sleesia kuuluu Puolaan, mutta silläkin on vaiherikas menneisyys. Näin me sitten päädyimme yhteen ja samaan perheeseen Reinin rannoille kukin taholtaan.Tyttäreni ja vävyni muuttivat Berliiniin ja siellä minulla on kaksi pientä ja pirteää tyttärenlasta. Tuo karttakirja kertoo ehkä monelle muullekin vanhoja sukutarinoita.
  Historia ei ole kuivaa ja kuollutta sotien ja vuosilukujen ulkolukua vaan varsin elävää. Juhani Ahon esikoiteos "Rautatie" paikantuu sekin hyvin tuon vanhan karttakirjan lehdelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentistasi, Katriina! Se on kyllä totta, että keräilyarvokin säilyy nyt, kun kirja on kokonainen :) Karttakirja tosiaan on täynnä historiaa ja vanhoja suku- sekä muita tarinoita, joita on helppo kirjan avulla muistella ja elävöittää, tosi mielenkiintoisia tarinoita ja huomioita sinullakin. Juuri viime kesänä selailin tukholmalaisen 84-vuotiaan vuokraemäntäni kanssa hänen vanhaa karttakirjaansa, ja oli älyttömän mielenkiintoista vertailla, miten erilainen maailma oli silloin, kun hän oli minun ikäiseni eli parikymppinen. Keskustelu kulki kartoista ja maantieteestä loppujen lopuksi ihan arkipäivän elämään ja vuosikymmenten varrella arkipäivän tasolla tapahtuneisiin muutoksiin, tulen varmaan muistamaan juttutuokiomme pitkään ja luulen että ne olivat hänellekin tärkeitä. Karttojen avulla oli varmaan hänelle helpompi lähteä muistelemaan ihan noita menneitä arkipäivän asioitakin, ja oli kiva pystyä itsekin näyttämään kartalta esimerkiksi Raja-Karjalaa, josta sukuni on lähtöisin, ja muita itselle merkityksellisiä alueita Suomesta, joista pystyin kartan kautta kertomaan.

   Poista
 3. Moi. Hienoja karttoja. Minä oon tapetoinut kartoilla mun työhuoneen. Kirjoitin siitä mun blogissa, jos sua kiinnostaa vilkaista. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Täytyypä käydä katsomassa sun blogista, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :-)