6.1.2018

ohje: tee itse kauniit teekuppikynttilät


Nämä suloiset teekuppikynttilät ovat aivan mahtavia: ne paitsi kauniita, myöskin todella helppoja, nopeita ja hauskoja tehdä! Ja kaiken kukkuraksi vieläpä kierrätysaskartelua. Metsästä edullisia ja nättejä teekuppeja asetteineen kirppareilta ja kierrätyskeskuksista, varsinkin jälkimmäisistä löytyy toinen toistaan kauniimpia kuppeja ja kippoja superhalvalla. Vaihtoehtoisesti myös valmiiksi nurkissa pyöriviä astioita voi saada tällä tavalla käyttöön, jos ne muuten pyörisivät kaapissa pölyttymässä.. ehkä ei mitään mummon perintöastioita tai muuta oikeasti arvokasta kannata näihin uhrata, mutta jos  niin teet ja tuletkin myöhemmin katumapäälle, niin kynttilän saa kyllä teekupista pois siististi sitä vahingoittamatta. Hyödynnä ihmeessä myös vanhat kynttilänpätkät, etenkin jos sinulta löytyy värillisiä kynttilänjämiä: saat niistä kynttilöihin väriä ilman, että sinun tarvitsee erikseen ostaa värjäystarvikkeita. 


TARVIKKEET
vanhoja sieviä teekuppeja (halutessasi myös asetit)
kynttilämassaa ja/tai vanhoja kynttilöitä
sydänlankaa
grillitikkuja, kyniä tai pillejä
kattila +  metalliastia sulattamiseen

1. Tee esivalmistelut: ota kaikki tarvikkeet esille ja suojaa työtaso esimerkiksi muovipussilla tai leivinpaperilla, koska kuivuneen kynttilämassan rapsuttelu pöydästä ei ole maailman mukavinta ajanvietettä, nimimerkillä kokemusta on! Aseta sydänlangat kuppeihin.  Jotta langat pysyisivät paikoillaan kupin pohjassa, aseta kupin päälle vaakasuunnassa kaksi kynää, grillitikkua tai pilliä (tai mitä vastaavaa sitten ikinä keksitkin) ja purista lanka tiukasti niiden väliin. Kiinnitä viritelmä paikoilleen teipillä. Sydänlangat nimittäin veltostuvat eivätkä pysy pystyssä, kun kuppiin kaadetaan kuumaa kynttilämassaa. Jotkut lisäksi liimaavat sydänlangat kuppien pohjiin, mutta minusta nämä tikut ovat kätevämpiä koska ne sekä pitävät langat kiinni pohjassa että pitävät sen pystyssä.

2. Kynttilämassa sulatetaan vesihauteessa. Tarvitset siis ison kattilan ja lisäksi toisen pienemmän kattilan tai muun kuumuudenkestävän astian, joka mahtuu isomman sisään. Itse käytin sulatusastiana kierrätyskeskuksesta ostettua metallista kannua, joka oli kaatonokan takia kätevä. Joka tapauksessa sulatusastiaa ja muita massan kanssa tekemisissä olleita välineitä ei kannata enää tämän jälkeen käyttää ruuanlaittoon! Laita kynttilämassa ja/tai kynttilänpätkät sulatusastiaan. Vanhoja kynttilöitä kannattaa pilkkoa pienemmiksi, kruunukynttilät saa kätevästi katkottua vaikka saksien avulla, isompia pöytäkynttilän jämiä voi myös rapsutella vaikka veitsellä lastuiksi. Tuikkujen jämät menevät sellaisenaan.

3. Laita ulomman kattilan pohjalle reilusti vettä kiehumaan ja nosta sulatusastia sen sisälle. Pidä massaa silmällä koko ajan! Ulottuvilla kannattaa olla myös esimerkiksi kattilan kansi, jotta mahdollisen tulipalon saa heti tukahdutettua. Vesihauteessa sulattamisen pitäisi kuitenkin olla turvallista hommaa, älä siis iske sulatusastiaa suoraan levylle. Katso myös, ettei massaan pääse vettä, se nimittäin kuulemma räiskyy kynttilöitä polttaessa.

4. Kun massa on sulanut, kaada sitä kuppeihin. Apuna voit käyttää myös esimerkiksi kauhaa, jos kattilasta kaataminen tuntuu hankalalta.  Anna kynttilöiden jähmettyä rauhassa huoneenlämmössä. Massan kovetuttua huomaat, että sydänlangan viereen on saattanut muodostua kuoppa, massa ikään kuin menee lommolle. Sulata siis hieman lisää massaa - tai, etenkin jos kynttiläsi  ovat värillisiä, kannattaa saman sävyn saamiseksi jättää hieman alkuperäistä massaa talteen sulatusastiaan ja sulattaa se kynttilöiden kovetuttua uudelleen -  ja täytä vajoama kertaalleen tasaisen pinnan saamiseksi. 


5. Kynttilöiden kovetuttua kokonaan katkaise sydänlangat sopivan mittaisiksi - ja polta, jos vain raaskit! Nämä ovat tosin ihania myös lahjoina, erilaisia kuppeja löytyy varmasti jokaisen lahjansaajan makuun :-) Kun kynttilä on poltettu loppuun, jämät ja kupit voi taas käyttää uusiin kynttilöihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :-)