9.1.2018

ohje: vaijerikorun tekeminen

Tässä ohje yksinkertaisen vaijerikorun tekemiseen. Vaijerikoruissa voi käyttää mitä erilaisimpia helmiä ja väliosia, joten vain mielikuvitus on rajana, kun perustekniikka on hallussa! Tässä esimerkissä teen rannekorun, mutta samalla tekniikalla onnistuu myös kaulakorun tekeminen, kun korua jatkaa pidemmäksi.


1. Vaijerirannekorua varten tarvitset seuraavanlaisia tarvikkeita. Linkeistä löydät vastaavia osia lempparihelmikaupastani Helmi Q:sta, jonka olen todennut luotettavaksi ja laadukkaaksi ja toimituskin on aina ollut nopea, joten suosittelen lämpimästi!

Helmiä. Itse käytin 6mm helmiäislasihelmiä, mutta voit tietysti käyttää juuri sellaisia helmiä kuin itse haluat! Vaijerikoruihin ei kuitenkaan suositella kovin painavia helmiä, joten esimerkiksi suuret kivi- tai lasihelmet eivät ole paras vaihtoehto (sellaisten helmien kanssa vaijerin tulisi olla paksumpaa ja vahvempaa, eli myös kalliimpaa). 
Strassirondelleja tai muita välihelmiä. Nämä eivät ole pakollisia, mutta koru laskeutuu ja asettuu  usein kauniimmin, kun helmien välissä on jotain muutakin. Jos käytät strassirondelleja, varmista että ne ovat saman kokoisia kuin käyttämäsi helmet. Itselläni siis tässä tapauksessa 6mm. 
2-4 kiinnityshelmeä. Kiinnityshelmet puristetaan kiinni korun päihin ja ne pureutuvat vaijerin pintaan, jotta helmet pysyisivät vaijerissa paikallaan. Näitä helmiä on eri kokoisia, itse käytin tällä kertaa minikokoisia (muistaakseni n. 1,5 mm), joten laitoin niitä kaksi kumpaankin päähän. 
2 solmusuojaa. Nämä suojat peittävät kiinnityshelmet, ja niitä tarvitaan yksi korun kumpaankin päätyyn.
Säätöketjua. Säätöketjua ei ole pakko laittaa, jos tiedät minkä pituisen korusta haluat. Esimerkiksi jos tulet käyttämään sitä itse, voit mitata jonkin vanhan rannekorusi pituuden malliksi. Ota kuitenkin huomioon, että mitä isompia helmiä käytät, sitä pitempi korun pitää olla, koska isot helmet "syövät" korun ympärysmittaa. 
♥ Välirenkaita lukon ja säätöketjun kiinnittämiseen tai, jos et käytä säätöketjua, lukon vastakappaleeksi.
Lukko korun sulkemiseksi. 


2. Lisäksi tarvitset koruvaijeria. Itse olen suosinut Acculonin 21-säikeistä vaijeria vahvuudella 0,46mm, jonka olen todennut sopivan paksuiseksi ja kestäväksi peruskoruille. Työvälineiksi tarvitset sivuleikkurit, pyöröpihdit ja kärkipihdit


3. Leikkaa vaijerista sivuleikkureilla sopivan pituinen pätkä. Voit mallata vaijeria todella löyhästi ranteesi ympärille hahmottaaksesi sopivan pituuden. Itse leikkasin noin 25 senttiä, eli osa menee "hukkaan", mutta liian lyhyellä vaijerilla ei tee joka tapauksessa mitään ja vähän ylipitkää vaijeria on helpompi käsitellä, ja vaijerin jämiä olen käyttänyt esimerkiksi korvakoruihin. Pujota vaijerin toiseen päähän kaksi kiinnityshelmeä peräkkäin ja litistä ne kärkipihdeillä mahdollisimman littaniksi, tässä saa puristaa melko kovaakin. Halutessasi voit lisätä helmien päälle tipan liimaa. Pujota perään yksi solmusuoja ja purista se hellästi kiinni kiinnityshelmien päälle, jolloin kiinnityshelmet jäävät solmusuojan sisälle piiloon. 


4. Sitten alkaakin se hauskin osuus! Pujottele helmiä ja rondelleja/välihelmiä haluamassasi järjestyksessä vaijeriin, kunnes koru tuntuu sopivan pituiselta ranteen ympäri mallatessa. Ota pituuden kanssa huomioon, että myös toiseen päähän tuleva solmusuoja ja lukko välirenkaineen tuovat koruun hieman lisäpituutta.


5. Kun koru on sopivan pituinen, on aika päätellä se lisäämällä toiseen päähän ensin solmusuoja ja sen perään kiinnityshelmet. Kun puristat helmet kiinni, korun tulee olla pyöreässä muodossa, jotta ne asettuvat kauniisti, kun koru on ranteessa. Jos puristat helmet kiinni kun koru on suorana, helmet pakkautuvat suoraksi tiukaksi pötköksi eikä koru enää taivukaan helposti kaarelle, vaan on jäykkä ja tönkkö. Kiinnityshelmien puristamisen jälkeen voit taas lisätä halutessasi tipan liimaa, ja sen jälkeen purista solmusuoja hellästi kiinni. 


6. Seuraavaksi avataan välirenkaat, joilla kiinnitetään lukko ja säätöketju koruun. Jos et käytä säätöketjua, toinen näistä välirenkaista voi toimia lukon vastakappaleena. Huomioi vain, että se on tarpeeksi iso, jotta lukon saa siihen kiinni helposti. Lukon vastakappaleeksi sopii parhaiten kaksinkertainen vastakappalerengas.
Välirenkaat avataan ja suljetaan molemmin käsin, kaksilla pihdeillä. Älä avaa rengasta venyttämällä sitä vasemmalle ja oikealle, sillä se vääntää renkaan muodottomaksi. Sen sijaan käännä toista päätä itsestäsi poispäin ja toista itseesi päin. Sulkeminen tapahtuu samalla tavalla, mutta tietenkin toiseen suuntaan.


7. Pujota välirengas korun toisen pään solmusuojan renkulaan, pujota välirenkaaseen myös lukko ja väännä rengas kiinni. Toista sama korun toiseen päähän säätöketjun kanssa. Ja tadaa, korusi on valmis! ♥ 

Jos jokin jäi epäselväksi, niin neuvon mielelläni lisää kommenteissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :-)