25.2.2018

diy: zero waste -kangasnenäliinat

Vietin toissaviikolla iltaa ystäväni Ellan kanssa, ja höpöttelyn oheistuotteena syntyi meille kummallekin isot pinot kestonenäliinoja. Ihanaa, että on tuollainen zero wastesta innostunut ystävä! Iso ompelutyö sujui mukavasti kahdestaan vuoroa vaihdellen, ja juttelemisen lomassa valmiiden liinojen pino kasvoi kuin huomaamatta. Ja näin hienoja niistä tuli:


Ompelimme liinat vanhoista lakanoista ja muista pestyistä kierrätyskankaista, ja lisäksi Ella leikkasi vielä liinoja vanhoista paidoista. Näihin saa kivasti hyödynnettyä osittain hiutuneetkin lakanat, ja juuri kierrätyskankaista tuleekin kaikkein pehmeimmät nenäliinat. Paperiin (ja varsinkin talouspaperiin, jota ennen käytin useimmiten nenäliinana) verrattuna nämä ovat todella pehmeitä ja hellempiä iholle. Nyt liinat ovat olleet käytössä parisen viikkoa, ja voin todeta, että nenänpielet kiittävät varsinkin näin talvella, kun niistämään joutuu vähän väliä. Toki näillä liinoilla voi pyyhkäistä myös muutakin, mihin yleensä käyttäisi talouspaperia, kuten vaikkapa roiskeet pöydältä. Itse en vielä keksinyt omille liinoilleni säilytyspaikkaa, mutta Ella taitteli omansa nätisti koriin keittiön pöydälle, josta niitä on helppo ottaa tarkoitukseen kuin tarkoitukseen. 


Liinojen ansiosta talouspaperin kulutus on vähentynyt aivan hurjasti, sillä kuljetan mukanani aina nenäliinaa näin talvisin. Selvää säästöä, siis! Varsinkin, jos käyttää niitä talouspaperia kalliimpia pieniin muovipakkauksiin pakattuja norminenäliinoja, kangasnenäliinoilla voi säästää aika hyvinkin.  Enää taskujen pohjalla ei myöskään pyöri ällöttäviä nenäliinamyttyjä, ja jos kangasnenäliina sattuisi unohtumaan taskuun ja päätymään pesukoneeseen, lopputuloksena ei ole paperinukan peittämää pyykkikatastrofia.


Joillakin varmaan on kangasnenäliinoista jotenkin epähygieeninen mielikuva, mutta itse pesen liinat lakanapyykin ja pyyhkeiden mukana kuudessakympissä, jolloin ne ovat kyllä puhtaita ja hygieenisiä.  Liinat on kätevintä pestä pesupussissa, ja ainut ärsyttävä puoli näissä liinoissa taitaakin olla hankalasti ripusteltavan pikkupyykin eksponentiaalinen lisääntyminen. Ymmärrän kuitenkin myös sen, että norminenäliinoihin tottuneille kangasversiot voivat tuntua kummallisilta tai ällöttäviltä, mutta eivät ne ole kumpaakaan :-) Perinteisempi versio vain! Täällä on muuten aika mielenkiintoinen juttu nenäliinojen historiasta sun muusta, kannattaa vilkaista. 


... ja vielä viimeisenä plussapuolena, onhan nämä kestoversioiden kuosit nyt taas kerran paljon söpömpiä kuin tylsät paperinenäliinat! 

Voisitko vaihtaa kangasnenäliinoihin, vai ovatko sellaiset kenties jo käytössä?

8 kommenttia:

 1. Nättejä liinoja. :) Itse muistan vanhoilla kangasnenäliinoilla leikkineeni lapsena. Niissä oli kivoja eläinkuvioita. Mutta en kyllä ainakaan vielä olisi valmis siirtymään kankaisiin, vaikka uskon, että ne voivat olla ihan toimivia. Enkä osta niitä pieniä nenäliinapaketteja, vaan niitä missä on joku 100kpl. Mutta ehkä jonain päivänä, kotikäytössä voisi testata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Minä en itse muista, että meillä olisi tällaisia ollut mun lapsuudessa enää. Ja se onkin kyllä hyvä, että kaupasta löytyy niitä jättipakettejakin, ettei oo pakko ostaa niitä pikkuisia!

   Poista
 2. Hyvä juttu ja muistutus - olihan noita lapsuudessa ainakin suvun miehillä (miksi muuten juri miehillä.. en tiedä). Koska kankaita on kaapeissa liikaakin ja osa lapsuudenkodin lakanoista alkaa siinä käytössä vedellä viimeisiään, olisi ehkä aika kokeilla kestoliinoja. Hyvä idea laittaa ne keittiöön johonkin koriin - voisi käyttää nenäliinana tai talouspaperin sijasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, jos ei kestonenäliinat ookkaan oma juttu, niin ne voi sitten käyttää justiin rätteinä / talouspaperin korvikkeena. Monesti tulee ihan turhaan otettua talouspaperia esimerkiksi jonkin läikkyneen juoman pyyhkimiseen, jonka voisi ihan yhtä hyvin pyyhkiä jollain luudulla. Jotenkin vaan niin automaattisesti tarttun siihen talouspaperirullaan :D

   Poista
 3. Tämä tai kestotalouspaperit voisivat olla seuraava juttu mitä kokeilla... :) kesti kauan, että tykästyin edes kestovanulappuihin. Ei muuten, mutta se pyykkäys :D se ei vain ole mitään kivaa, mutta kai sen kestäisi ja olisihan se ekologisempaa kuin jättinessupakettien ostaminen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti testata! Joo, varsinkin se pikkupyykin ripusteleminen on kyllä välillä turhauttavaa, mutta juuri noiden kestovanulappujen kohdalla oon todennut että on kivaa, kun kylppäristä ei enää tule juurikaan roskaa ulos vietäväksi :D Itse inhoan myös kantaa esimerkiksi talouspaperipaketteja kaupasta.. joten, toistaiseksi mieluummin pyykkään kuin vien roskia ja kannan isoja juttuja kaupasta ;)

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus. Tätä voisin itsekin harkita. Seuraavan kerran, kun on ylimääräisiä lakanoita viemässä hävitykseen niin niitä voisikin hyödyntää uudella tavalla. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, juuri ylimääräiset tai vähän rikkinäiset lakanat on näihin hyviä! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :-)