16.2.2018

ohje: itse tehdyt bee's wrap -mehiläisvahakääreet

Moni on varmasti jo kuullut Bee's wrapeista, eli kätevistä uudelleenkäytettävistä mehiläisvahakääreistä, joihin voi zero waste -meiningillä kääräistä sellaiset ruoat, jotka normaalisti käärisit esimerkiksi kertakäyttöisiin elmukelmuun tai folioon. Esimerkiksi eväsleivän voi kääriä suoraan wrappiin, tai kääreellä voi peittää jääkaappiin meneviä ruoka-astioita. Mehiläisvahakäärettä on helppo muotoilla käsien lämmössä, ja jääkaapissa se taas jähmettyy ja pitää muotonsa hyvin. Käytön jälkeen kääre voidaan pestä viileällä vedellä ja tarvittaessa tiskiharjalla ja saippualla. Kuumaa vettä ei saa käyttää, koska mehiläisvaha sulaisi samalla, ja koska kääreitä ei voi pestä kuumassa, niitä ei suositella lihan tai kalan säilyttämiseen. Pesun jälkeen kääreen voi ripustaa kuivumaan, ja kuivan kääreen voi taitella esimerkiksi keittiön laatikostoon tai koriin odottamaan käyttöä. 

Bee's wrapit eivät siis tosiaankaan ole enää mitään ihan uusinta uutta, ja itse tulen näidenkin suhteen jälkijunassa lähinnä hinnan takia. Kolmen erikokoisen kääreen pakkauksen hinta huitelee useimmiten yli parinkympin tietämillä, joten itse tekemällä pääsee aika paljon halvemmalla - varsinkin, jos kotoa löytyy jo valmiiksi puuvillakankaita hyödynnettäväksi. Tässä ohje opiskelijabudjettiversioon: 


TARVITSET...
Puuvillakangasta
Mehiläisvahaa joko paloina tai raastettuna
Leivinpaperia
Silitysraudan & -laudan
Sakset
(Mittanauhan)

Mehiläisvahaa voi ostaa esimerkiksi Ruohonjuuresta tai Saippuapajasta, ja vahaa voi hyödyntää myös monenlaiseen kotikosmetiikkaan.

1. Leikkaa pestyistä puuvillakankaista sopivan kokoisia neliön tai suorakulmion muotoisia palasia. Voit esimerkiksi mallailla, minkä kokoiset kääreet sopisivat niihin astioihin, joiden kanssa suunnittelet käyttäväsi kääreitä. Toinen hyvä vaihtoehto on tehdä suunnilleen samankokoinen lajitelma kääreitä, kuin oikeissa Bee's wrapeissa: niiden koot ovat noin 18 x 20 cm, 25 x 28 cm ja 33 x 36 cm. 

2. Aseta silityslaudan päälle leivinpaperi ja sen päälle kankaanpala. Asettele mehiläisvahapaloja tai -raastetta kankaan päälle siten, että vahaa on suurin piirtein joka puolella kangasta. Liikaa vahaa ei kannata laittaa, ettei kääreestä tule liian jähmeää. Vahaa voi lisätä myöhemmin kohtiin, joihin sitä ei mennytkään, joten annostele mieluummin liian vähän kuin liikaa. Aseta toinen leivinpaperi kankaan ja vahan päälle.


3. Silitä leivinpaperin läpi, kunnes kaikki mehiläisvaha on sulanut. Itse käytin silitysraudan kuuminta lämpötilaa. Todennäköisesti kankaaseen jää kohtia, joihin mehiläisvahaa ei osunut. Lisää näihin kohtiin hieman lisää ja silitä. Toista, kunnes aivan koko kankaassa on mehiläisvahapinta. Nosta kangas jäähtymään ja jähmettymään johonkin, esimerkiksi tiskipöydälle leivinpaperin päälle (varoen, koska se on kuuma) tai anna jähmettynä silityslaudalla leivinpaperin päällä. 


4. Jähmettyneen kääreen voi taitella koriin tai keittiön laatikostoon odottamaan käyttöä. Onhan nämä nyt paljon kivemman näköisiäkin, kuin epämääräiset elmukelmumytyt! :-) En ole päässyt testaamaan alkuperäisiä kääreitä, joten en osaa tarkalleen verrata niitä ja omatekoisia kääreitä keskenään, mutta minusta tämä opiskelijabudjettiversio on oikein toimiva ja näppärä. Kääre muotoutuu helposti ruoan tai astian ympärille, ja elmukelmun ja folion kulutus on vähentynyt ihan minimiin. Kun kankaan mehiläisvahapinta kuluu liikaa, pintaan voi taas sulattaa lisää mehiläisvahaa, ja ihan loppuun käytetyn kääreen voi kompostoida. 

6 kommenttia:

 1. Mie tuun niiiin jälkijunassa tämmösistä, että enpä ollut ennen moisista kuullutkaan. Mielenkiintoisia! Ja kieltämättä nättejä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Jos ei erityisesti selaile ekoaiheisia Fb-ryhmiä tai blogeja, niin nämä tällaiset saattavatkin helposti jäädä pimentoon, kun noihin alkuperäisiin kääreisiin törmää ainakin toistaiseksi vain ekokaupoissa.

   Poista
 2. Juuri viime viikolla tein minun ensimmäiset omatekemät bee's wrapit. Hauska yhteensattuma! Kauniita kankaita, kauniita liinoja olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Täytyypä käydä kurkkaamassa blogistasi :)

   Poista
 3. Ai hitsi mitä ihmettä, näitäkinkö voi tehdä itse! aargh, olisinpa tiennyt! :D ei ole kauaa, kun ostin ekan bee's wrapin.. En tosin ole vielä sitä kokeillut, kun ajattelin ensin kuluttavani kaapissa olevan elmukelmun pois.. :) Jos ihastun wrapin käyttöön niin sitten pitää kyllä perehtyä lisää näihin itsetehtyihin versioihin! :) kiitos vinkistä, laitan muistiin!

  VastaaPoista
 4. Jos haluaa käyttää eväiden kääreenä, kannattaa lisätä toiseen reunaan nappi ja naru, kuten kaupan omissa on. Helpottaa koossa pysyvän paketin tekoa huomattavasti.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :-)