8.3.2018

ajankuvaa viikkosanomista vuodelta 1954

Vanhat lehdet ovat mielestäni mielenkiintoisia, varsinkin mainokset! On kiinnostavaa vertailla, miten eri tavalla asioita on mainostettu aiemmin ja etenkin, mitä on mainostettu. Muodin, kielen ja maailman muuttuminen ylipäätään näkyy niin hyvin lehdissä. Tässä muutamia kuvia  mainoksista ja artikkeleista Viikkosanomista vuodelta 1954. Toinen lehdistä on julkaistu 20.5.1954, ja toisessa ei ollut enää kansia jäljellä, joten tarkemmasta julkaisuajasta en sen osalta tiedä mitään. 


Kaunis värillinen kokosivun Fazer-mainos. Hauskaa, että mainoksessa on samojakin herkkuja kuin nykypäivänä: Fazerinaa, DaCapoa, Paxia ja Pectusta.. mutta pakkaukset ovat erilaisia kuin nyt., varsinkin tuo Fazerinaan liitetty naisen kuva. Kiinnostaisi tietää, mitä nuo Peter Panit ovat, jotain maitosuklaajuttua ainakin! Tästä mainoksesta saisi muuten kehystettynä hurjan ihanan taulun. Karhula-Iittalan lasitehtaan juomalasimainos. Karhula ja Iittala muodostivat yhdessä Karhula-Iittalan lasitehtaan 50-luvulle asti. "Malli 4079 - kolme kokoa, 20, 5 ja 3 cl, jotka riittänevät tarjoiluun." Jotenkin niin sympaattinen tuo varovainen sanavalinta "riittänevät" - tuohon tuskin törmäisi enää nykypäivän mainoksissa :) "Kokeilkaapa, kuinka hyvin nämä lasit sopivat käteenne!"


"Myrtyneen katin happamassa ilmeessä on jotakin perin inhimillistä. Varjelkoon sitä hiirtä, joka sattuu tulemaan äkäisen kissan tielle!" 50-luvun versio Grumpy Catista. :) 


Nykyään ei tarvitse huolehtia turhista askeleista, ehkä oikeastaan päinvastoin ;) Hassua ajatella, miten itselle vaikka juuri jääkaappi on aina ollut itsestäänselvyys. 


Toinen ihana karkkimainos, Hellaksen Kimara-karkit: piparminttumaitosuklaa, kerma-kinuski, mokka, veriappelsiini, banaani ja kookospähkinä. Sadan gramman pussi on melko maltillinen verrattuna nykypäivän jättimäisiin karkkisäkkeihin :D


50-luvun muotia: vaaleaa tweedpukua, kevyttä kävelyasua.. ja kukas muukaan sieltä kurkistaa, kuin Lenita Airisto :D 

"Varsin vaihtelevaista on ollut tämän kevään muotinäytösten sato - on nähty luomuksia, jotka voisivat vaikkapa kilpailla suurten muotikeskusten kuulujen tuotteiden rinnalla, mutta on myöskin ollut tekeleitä, jotka ovat saaneet katsojan miltei epätoivoon. - - Riemulla on todettava, että valmisvaateteollisuudessamme astellaan eteenpäin melkoisen ripeää vauhtia. Suuntaviittoina tuntuvat olevan sanat reiluus ja yksinkertaisuus. Tosin silloin tällöin pulpahtaa jatkuvastikin esiin ylen fantastisia ja krimskramsuin koristeltuja epätoivepukuja, jotka eivät ainakaan kaunista katukuvaamme. Varastoissa on jokaiselle jotakin; mikäli haluat hankkia A-linjaisen puvun, voit sellaisen hetimiten ostaa valmiina ja jokseenkin varmasti valmistettuna kankaasta, joka sinua miellyttää. Naisellisen istuvia asusteita kannattavien tarvitsee niinikään vain astella lähimpään valmisvaateliikkeeseen etsiessään kevätuutta. Takeissa ja puvuissa on käytetty niin runsaasti erilaatuisia kankaita ja värejä, ettei kenelläkään pitäisi olla vaikeuksia löytää itselleen sopivaa. Tulevana suvena hehkunevat kaikki kesäkukkien värit teillämme ja kaduillamme, mutta myöskin vanhoja tuttuja mustaa ja harmaata käytetään jatkuvasti. Meilläkin alkavat vaaleat pastellivärit olla suosittuja vaatteissa, mikä on varsin ilahduttavaa. Olkoot, että nämä vaaleat värit eivät ole kaikkein käytännöllisimpiä, kauniita ne joka tapauksessa ovat kevätauringossa...

Vaikka en suomen kieltä opiskelekaan, niin ylipäätään kieltenopiskelijana minua kiinnostaa se, miten kieli muuttuu vuosien myötä. Tämäkin teksti tulvii sellaisia ilmaisuja, jotka tänä päivänä tuntuvat kauhean vanhanaikaisilta: "Riemulla on todettava", "ylen fantastisia", "hetimiten", "hehkunevat", "varsin ilahduttavaa"..  ja mites nuo krimskramsut ja epätoivepuvut! Hauskaa luettavaa. 


Suloinen kahvimainos: Katriina, Rosita ja Johanna.


Myös nykyajan meikkimainokset ja niiden lupaukset ovat melkoisen paljon räväkämpiä kuin nämä hillityt 50-luvun versiot. "Ripset kaartuvat kauniisti, muuttuvat tummiksi ja pitkiksi, ja silmätkin kaunistuvat.." Ihan uskottavia lupauksia ripsarilta, vai mitä?


Ja loppuun söpö Kodakin filmimainos, jonka myötä haluan toivottaa ihanaa naistenpäivää! 

2 kommenttia:

  1. Vanhat mainokset on just hauskoja. :) Ja ylipäätään vaikka lehtijutut. Nimimerkillä gradun takia kahlasin muutaman vuosikerran yhtä paikallislehteä 30-luvulta... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, niinpä! :) Itse en oo kandin tiimoilta päässyt vanhoja lehtiä lukemaan (ainakaan vielä :D) mutta vanhoja karttoja jonkin verran, nekin ovat ihania <3

      Poista

Kiitos kommentistasi! :-)