3.3.2018

karjalan mummun perintöä ja muita astia-aarteita

Tulin hiihtolomalle kotipaikkakunnalleni Raaheen, ja sain äidiltä kauniita perintöastioita omiin kokoelmiini. ♥ Ja totta kai nämä aarteet on heti esiteltävä täällä bloginkin puolella!

Heti ensimmäisenä kaikista ihanin juttu: tämä kaunis voipytty on perintöä "Karjalan mummulta" Maijalta, eli isoisoäidiltäni. Äiti muisteli, että hän on 70-luvun alussa kirnunnut ruiskaunokinsinisellä puukirnulla voita, joka on päätynyt tähän astiaan - miten ihana muisto. Pohjan leima viittaa vuosiin 1964 - 1971. Tälle astialle pitää nyt vain keksiä joku käyttötarkoitus, voita kun tuskin tulen siinä säilyttämään :) Jollekin kasvillekin tämä olisi tosi kaunis ruukkuna, mutta vi får se! 


Tämä iso piirakkavuoka tai tarjoiluastia kuuluu Arabian Kekri-mallistoon, ja on Eeva-mummoni vanha. Astiassa on kauniin tummanvihreävihreä kuviointi, ja näitä on ainakin myös ruskeakuvioisena versiona. Nyt tarkemmin tutkittuna näitä samalla kuviolla koristeltuja astioita löytyikin kahdella nimellä, Kekri ja Kehrä.. no, olipahan kumpi vaan nimeltään, niin kuvio on Raija Uosikkisen suunnittelema ja näitä astioita on ollut tuotannossa vuosina 1969 - 1973. 

(Eikö olekin muuten upean värinen nojatuoli?)


Sain myös kolme kukkakuvioista syvää ruokalautasta, jotka ovat alunperin kuuluneet isoisoäidilleni Marialle. Yritin selvitellä näiden alkuperää ja ikää, mutta Arabialla on niin tuhottoman paljon kukkakuvioisia astioita, että "Arabia lautanen kukka siirtokuva" -tasoisilla googletteluillani en päässyt pitkälle. Lautasten pohjista löytyvät numerotkaan eivät kerro minulle mitään. Huikkaathan kommenteissa, jos satut tietämään näistä jotain.


Ja vielä viimeisenä äiti heltyi antamaan parempaan kotiin nämä kauniit meripihkanväriset 70-luvun lasit, joita olin jo aiemminkin himoinnut: 


Äiti muisteli, että näitä ranskalaisia Luminarc Arcoroc -laseja olisi joskus 70-luvulla saanut keräiltyä Valintatalosta tai jostain vastaavasta marketista. Lasit ovat alunperin äidinäidin keräilemiä. Hauskanmallisia jalallisia laseja on yhteensä seitsemän kappaletta, joista kaksi on vähän isompaa kokoa. Nämä ovat varmaankin oikeasti jotain alkoholilaseja, ainakin netin myynti-ilmoituksissa kirjoiteltiin cocktail-, viini- ja sherrylaseista. Itse aion kuitenkin käyttää näitä ihan vaan juomalaseina, ja näihin saisi myöskin tehtyä kivannäköisiä jälkkäreitä. 
Näiden  myötä heräsin ajattelemaan, miten hassua on, että oma makuni muuttuu tosi nopeastikin - vielä jokin aika sitten ruskea lasi ei kiinnostanut minua yhtään, mutta nyt se miellyttää silmääni kovasti. 

Tässäpä oli taas aarteita kerrakseen! Tuntuu kivalta saada itselle tällaisia perintöesineitä. :) Vanhojen astioiden kokoelmani onkin kasvanut lyhyessä ajassa hurjan paljon. Tämänhetkisessä opiskelijakämpässämme en saa astioita hirveän nätisti näkyville minnekään, mutta sitten joskus tulevaisuudessa haluaisin astia-aarteilleni jonkin kauniin vitriinin tai hyllyn. Sellaiseen näitä olisi mukava laittaa silmäniloksi näytille, ja astioilla olisi arvoisensa paikka.

Onko teillä perinnöksi saatuja astioita?

4 kommenttia:

 1. Kauniita perintöastioita ja ihanaa, kun esineillä on historiaa! Tuo Arabian II a + numerosarja -leima tarkoittaa kakkoslaatua käsittääkseni. Siirtokuvia ei ole identifioitu tekijän mukaan useinkaan, enkä esim. täältä kuviota löytänyt nopealla vilkaisulla: http://arabia.kokoelma.fi/hakutulos.aspx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Eeva! Ja kiitos myös leimavinkistä, täytyy pistää muistiin tuo sivu tulevia astiamysteerejä varten :)

   Poista
 2. Söpöjä astioita. Mulla on itselläni upotettuna juurikin altakasteluruukku vastaavanlaiseen arabian voiastiaan, mutta voihan ;) sitä käyttää mihin vaan tavaran säilömiseen, vaikka tuikkujen tai kynttilöiden. Vai maistuisiko siitä vaikka booli tai salaatti? Patongit ja muut leivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hyviä ideoita, varsinkin tuo salaatti/patonkiastia - saapa nähdä, mihin käyttöön tuo päätyy!

   Poista

Kiitos kommentistasi! :-)