31.5.2018

arabiaa, pitkästä aikaa!

Tässä kuussa en itse ole tullut ostaneeksi astioita kirppiksiltä - kohdalle ei vain ole osunut mitään sekä kohtuuhintaista että kaunista, paitsi Helsingin reissulla, mutta sieltä asti en uskaltanut alkaa kuskailemaan särkyvää tavaraa ympäri Suomea. Sen sijaan äiti on tehnyt minulle muutaman ihanan astialöydön, jotka haluan nyt esitellä teillekin! 

Äiti oli siis löytänyt kahvikupin asetteineen, yhden yksinäisen pikkulautasen, kolme samaan sarjaan kuuluvaa punareunaista lautasta sekä isompana että pienempänä, ja kukkakuvioisen tarjoiluvadin. Kaikki löytyivät kuulemma PH Kirppikseltä Raahesta.


Aika ihana astiapino, vai mitä? 😍

Aloitetaan punareunaisista lautasista:


Näitä i-ha-ni-a lautasia on kaksi pienempää ja yksi isompi, ja ne maksoivat noin kolme euroa kappaleelta. Tuo aaltoileva reuna ja punaisen ja valkoisen yhdistelmä on niin kaunis!


Lautasten pohjista löytyy piippuleima, jota on käytetty vuosina 1932 - 1949. Ihan hyvään ikään ehtineitä lautasia, siis! Lautaset ovat kyllä ikäisekseen tosi hyväkuntoisia. Tietty tuo punainen väri on ajan saatossa pikkuisen haalistunut, mutta lautasissa ei ole yhtään riksua tai koloa, joita tuntuu löytyvän hirveästi uudemmistakin astioista. Joku on siis pitänyt näistä hyvää huolta :) Kyllähän näistä pikkuisen tulee sellainen fiilis, että raaskiiko näitä käyttääkään. Yleensä haluan kuitenkin nauttia täysillä kaikista tavaroista, joita kotiini otan, enkä vain säilyttää niitä kaapissa - niin hienoja tavaroita en sitten itselleni haluaisikaan, että en voisi niitä ollenkaan käyttää. Joten käyttöön nämä kyllä tulevat - vaikkapa sitten "pyhälautasiksi", ja saavat erityisvarovaisen tiskauksen!

Alemmassa kuvassa näkyy myös isomman lautasen pohjaan painettu teksti. Itse en näitä tällaisia osaa kyllä ollenkaan tulkita, mutta jospa siellä ruudun takana on joku, joka tietää näistä enemmän!


Myös näissä astioissa on ihanat värit, kivan retrot! Tuo alempi lautanen ei itse asiassa kuulu kahvikuppisettiin, mutta kolmikko sopii silti hyvin yhteen. Kahvikuppi ja sen asetti ovat tosi hyväkuntoiset, ja tuo yksinäinen lautanen sitten vähän kuluneempi. Kahvikuppi asetteineen maksoi jotain kahdeksan euron pintaan, ja lautanen noin kolme euroa. 

Astioiden pohjista löytyy tällaiset leimat:


Ja sitten sain vielä tällaisen söpön kukkakuvioisen tarjoiluastian!


Tämä ei taida Arabiaa olla, mutta laitetaan samaan postaukseen kuitenkin :) Tarjoiluvati ei ole missään priimakunnossa, mutta onhan se kuluneine reunoineen jotenkin hauraan kaunis! Mummokukkakuviot ovat aina tervetulleita astiakaappiini. Astian pohjasta löytyi tuollainen kiemurainen kohokuvio, mutta en onnistunut löytämään googlesta mitään vastaavaa - jotenkin tuosta kiemurasta tuli mieleen Rörstrandin leimojen s-kirjain, mutta ei tuo taida viitata sinnekään päin. Jos jollain on tietoa tuosta pohjamerkinnästä, niin kuulisin siitä mielelläni lisää, mutta kaunis astia joka tapauksessa. Mulla alkaakin olla näitä mummokukka- ja retroastioita jo sen verran, että voisin järjestää kunnon mummoilukestit :D 


Kiinnostaisi kuulla, millainen politiikka teillä on vanhojen astioiden ym. helposti särkyvän suhteen: raaskitko käyttää, vai pidätkö visusti kaapissa?

6 kommenttia:

 1. Ihanat lautaset ovat! Itselläni ei ole kovin vanhoja astioita, mutta juuri eilen päätin ottaa käyttöön käsinkirjotun lahjapöytäliinan, joka ei sekään ole kuin parikymmentä vuotta vanha, mutta jota olen "säästellyt" kaapissa, ettei se menisi käytössä pilalle! Päädyin siihen, että kaapin uumenissa se vasta pilalle menee, kun kukaan ei sitä ikinä näe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liiolii! Olen samaa mieltä tuosta, että kaunis liina menee kaapin kätköissä hukkaan - käyttöön vain, niin siitä on enemmän iloa :)

   Poista
 2. Ihania löytöjä! Hauska värikimara tuli noista raidoista! Kerään vanhoja astioita ensisijaisesti käyttöön. Ne joita en raaski käyttää tai eivät sitä kestä, pääsevät somisteeksi ja koristeeksi. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maiju, minustakin nuo raidat olivat veikeät! :) Sellaiset astiat, joita ei raaski tai voi enää käyttää, onkin hyvä pitää silmänilona esillä, eikä kaappien uumenissa. :)

   Poista
 3. Kivat löydöt! :) Miulla on kaikki astiat käytössä, mutta uutenahan ne on saatukin, ylioppilaslahjaksi suurin osa. Toki lasilautaset ja kirsikka-kupit harvemmin pääsevät pöytään, mutta esille laitan, kun tilaisuus tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pipo-otus! Ne sun kirsikkakupit onkin aivan ihanat - joitakin astioita on kivakin säästellä juhlavampiin tilaisuuksiin, ne esille ottaessa tulee sitten aina erityinen fiilis :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :-)